Yıllar Sonra Vizyona Giren “Ruhların Kaçışı” Çin’de “Oyuncak Hikayesi”ni İkiye Katladı!

Tam 11 yıl önce izleyicileriyle buluşan ve usta yönetmen Hayao Miyazaki’nin imzasını barındıran “Ruhların Kaçışı” ilk kez geçtiğimiz hafta Çin’de gösterime sunuldu. 21 Haziran’da gösterime girmesi için özel hazırlıklar yapılan Spirited Away’in Box Office rakamları geldiğinde ise rekor bir gişe hasılatı elde ettiği görüldü.

Hayao Miyazaki’nin unutulmaz anime eserlerinden biri olan Spirited Away, Çin’de ilk kez vizyona girdi. 2001 yapımı olan Japon animesi Spirited Away’in Çin’de o dönemde gösterime sunulmamasının nedeni dönemin politikaları kaynaklıydı. 2000’li yıllarda Çin ve Japon hükümetlerinin arasının son derece gergin olduğu ve Çin’deki sinema endüstrisi pazarının son derece kısıtlı olduğu biliniyor. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti, Spirited Away’i yıllar sonra izleyicileriyle buluşturma kararı aldı. Bunun için özel posterler hazırlandı ve film vizyona girdiğinde gişe rekoru kırdı. Resmi bilgilere göre bir Studio Gibli filmi olan Spirited Away Çin’de tam 28 milyon dolarlık açılış yaptı. Aynı gün vizyona giren ve dünya çapında rekor kıran Disney ve Pixar ortak yapımı Toy Story 4 ise Çin’e o kadar başarılı olamayıp, 13.2 milyon dolar ile açılışını yaptı.

Bilindiği üzere Spirited Away, ilk kez gösterime sunulduğunda Japonya’da gelmiş geçmiş en yüksek gişe yapan film haline gelmiş ve 275 milyon dolar kazanmıştı. Ayrıca En İyi Animasyon karegorisinde Akademi’den ödüle layık görülmüştü. Böylece James Cameron’ın Titanic rekorunu geçmişti. Spirited Away’in konusu ise şöyleydi: Film, küçük Chihiro ve ailesinin yeni bir kasabaya taşınmalarını konu ediniyor. Yolculuk esnasında yolda gördükleri bir tünele dikkat eden aile, tünelin içerisinden geçtiklerinde karşılaştıkları fantastik dünyanın içerisinde büyülenirler. Ancak bu kasabada yolunda gitmeyen bir şeyler vardır, bu büyü kısa bir zaman sonra bozulacaktır. Ailesini kaybeden küçük Chihiro, babasını kurtarmak için korku dolu bir maceraya atılacaktır. Bilindiği kadarıyla Çin’de vizyona giren ilk Japon filmi Komşum Totoro olmuştu. Ayrıca son olarak Çin’de yine bir Japon filmi olan Your Name’in de vizyona girdiği görülmüştü.

Kaynak: BeyazPerde